Tradicionalni kolači

BUCULINI
Buculini - Slastice Margareta
Kliknite na sliku za uvećanje.
Domaći creski medenjak BUCULIN je proizveden po starom originalnom receptu, koji se koristi stoljećima od autohtonih namirnica Creskog arhipelaga.
Razne svećanosti nisu bile zamislive bez Buculina, osobito svadbe. U tim prilikama morao je biti ukrašen bademom.
Zanimljivost je da Buculin možemo nazvati prirodnim barometrom jer u vrijeme bure je Buculin malo tvrđi i kompaktniji, a u vrijeme juga Buculin je mekši i rahliji.
 
Sastav: med, brašno, ulje, šećer, sol, limunova kora, soda bikarbona, badem.
ČIFLETI (VANILIN)
Čifleti - Slastice Margareta
Kliknite na sliku za uvećanje.
Kolačić koji je dobio naziv po svom izgledu u obliku mjeseca. Jedan je od starijih creskih recepata. Čiflet je izrađen na bazi oraha.
 
Sastav: brašno, šećer, orah, margarin, jaja, sol, limunova kora, vanilin šećer, pec. prašak, šećer u prahu.
KACOTINI

Kacotini - Slastice Margareta
Kliknite na sliku za uvećanje.

Tradicionalni kolačić od mendula (badema) i jedan od najstarijih recepata.
Poslužuje se uz vino, s kojim ima poseban okus.
 
Sastav: brašno, šećer, badem, margarin, jaja, sol, limunova kora, soda bikarbona.
MENDULE BRUŠTULANE
Mendule bruštulane - Slastice Margareta
Kliknite na sliku za uvećanje.
Mendule (badem) su izvorno voće na našem arhipelagu.
Stoljećima su naši preci mendule broštulane imali kao najbolji bonbon.
Prigodan je za dekoraciju svećanog tanjura.
 
Sastav: mendule, voda, šećer.
OLIVA BUCULIN
Oliva buculin - Slastice Margareta
Kliknite na sliku za uvećanje.
Maslina je simbol mira, odanosti i vjernosti, a ulje masline je „tekuće zlato“ koje se koristi u ishrani na razne načine, te kao važan sastojak u medicini. Legende o ljekovitim svojstvima maslinovog ulja sežu daleko u povijest.
Mirisi davnina s mukotrpnim radom naših predaka nepce puni maslinovo ulje u buculinu.
 
Sastav: med, maslinovo ulje, brašno, sol, limunova kora, soda bikarbona, orah, šećer, vanilin šećer.
ROZETE
Rozete - Slastice Margareta
Kliknite na sliku za uvećanje.
Rozete su tradicionalni creski kolač. Kolač posebnog izgleda, nalik na ružu. Prigodan za dekoraciju.
Tijesto je obogaćeno i punjeno nadjevom od marmelade, kakaoa i oraha.
 
Sastav: brašno, margarin, šećer, jaja, sol, vanilin šećer, kiselo vrhnje, rum, limunova kora, soda bikarbona, pecilni prašak.
SALVIA BUCULINI, KADULJA (KUŠ) MEDENJAK
Salvia Buculin - Slastice Margareta
Kliknite na sliku za uvećanje.
Proizveden je od "meda svih medova", izrazito aromatičnog okusa. Cresko - lošinjski arhipelag bogat je kušem, kako ovu biljku naziva lokalno stanovništvo.

Prvi zapisi o ljekovitosti ove "svete biljke" sežu od antičkih vremena. Kadulja je simbol plodnosti, dobrog zdravlja i dugog života.

SMOKVA MEDENJAK
Smokva Medenjak - Slastice Margareta
Kliknite na sliku za uvećanje.
Smokva je plod Mediterana. Još u davna vremena bila je rado viđena voćka na stolovima naših predaka. Nekad kao i danas na razne načine se prerađuje. Smokva simbolizira život, mir, blagostanje i plodnost. Med sa smokvom ljekovita je i hranjiva poslastica.
 
Sastav: med, brašno, ulje, sol, šećer, limunova kora, soda bikarbona, vanilin šećer, smokva.
ŠKANJATA
Škanjata - Slastice Margareta
Kliknite na sliku za uvećanje.
Škanjata je tradicionalna poslastica u obliku vjenčića od slatkog dizanog tijesta obogaćenog limunom i narančom. Pekla se u gradskim krušnim pećima kojih je nekad u Cresu bilo 10, a bile su vlasništvo creskih plemića, veleposjednika i trgovaca.
Zanat pripremanja se prenosio od majke na kćer jer su ih uglavnom žene pekle, a njih su zvali  pećarce. Domaćice su se rado okupljale oko peći jer su tamo ćakulale (pričale) i saznavale sve novosti.
Pribor za pripremanje bio je: kopanca (drvena posuda), deska, lopata, raknić (sukno za pokrivanje tijesta) i starguje (željezni strugač). Pekla se kao najfiniji kolač za vrijeme fešta. Creske domaćice uoči blagdana po okolnim selima nosile su na glavi košare pune škanjata koje su prodavale, a radi ravnoteže ispod košare stavljale su posvitek (krpa smotana u krug). Iz zaborava smo ih izvukli da Vas podsjetimo i prikažemo tradiciju našeg otoka.
 
Sastav: brašno, kvasac, šećer, margarin, sol, jaja, vanilin, limunova i narančina kora, mlijeko, voda, rum.

 

Podijeli/Spremi Podijeli

HRVATSKI OTOČNI PROIZVOD

Svoju izvornost i kvalitetu potvrdili smo 2010. i 2011. godine oznakom “HRVATSKI OTOČNI PROIZVOD“

Oznaka se dodijeljuje visoko kvalitetnim tradicijskim i inovativnim proizvodima koje proizvode otočni proizvođači.
Oznaku „Hrvatski otočni proizvod“ (HOP) dodjeljuje Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, a  dodjeljuje se visoko kvalitetnim tradicijskim i inovativnim proizvodima koje proizvode otočni proizvođači – trgovačka društva, zadruge i udruge, obrti, obiteljska poljoprivredna gospodarstva  te slobodna zanimanja.
Proizvod mora zadovoljavati zakonske odrednice o sigurnosti, zaštiti okoliša i zaštiti potrošača.

Otočki kolači

Kolači prema otočkoj tradiciji

Isprobajte kolače napravljene prema otočkoj tradiciji.
Uz svaki kolač postoji i priča vazana za kolač, kao i sastav od kojih materijala je kolač napravljen.
 
Svi proizvodi su rađeni ručno i bez konzervansa, izvorni i tradicionalni.

Torte

Torte

Naručite tortu za svadbu, rođendan, krstitke, godišnjicu braka... ili jednostavno za svoju dušu.
Pogledajte galeriju torti koje smo do sada napravili.
 
Svi proizvodi su rađeni ručno i bez konzervansa, izvorni i tradicionalni.

Tradicionalni kolači

Tradicionalni kolači

Isprobajte kolače napravljene na tradicionalan način.
Uz svaki kolač postoji i priča vazana za kolač, kao i sastav od kojih materijala je kolač napravljen.
 
Svi proizvodi su rađeni ručno i bez konzervansa, izvorni i tradicionalni.