BUCULINI |
Kliknite na sliku za uvećanje. |
Domaći creski medenjak BUCULIN je proizveden po starom originalnom receptu, koji se koristi stoljećima od autohtonih namirnica Creskog arhipelaga. Razne svećanosti nisu bile zamislive bez Buculina, osobito svadbe. U tim prilikama morao je biti ukrašen bademom. Zanimljivost je da Buculin možemo nazvati prirodnim barometrom jer u vrijeme bure je Buculin malo tvrđi i kompaktniji, a u vrijeme juga Buculin je mekši i rahliji.
Sastav: med, brašno, ulje, šećer, sol, limunova kora, soda bikarbona, badem.
|
ČIFLETI (VANILIN) |
Kliknite na sliku za uvećanje. |
Kolačić koji je dobio naziv po svom izgledu u obliku mjeseca. Jedan je od starijih creskih recepata. Čiflet je izrađen na bazi oraha.
Sastav: brašno, šećer, orah, margarin, jaja, sol, limunova kora, vanilin šećer, pec. prašak, šećer u prahu.
|
KACOTINI |
Kliknite na sliku za uvećanje.
|
Tradicionalni kolačić od mendula (badema) i jedan od najstarijih recepata.
Poslužuje se uz vino, s kojim ima poseban okus.
Sastav: brašno, šećer, badem, margarin, jaja, sol, limunova kora, soda bikarbona.
|
MENDULE BRUŠTULANE |
Kliknite na sliku za uvećanje. |
Mendule (badem) su izvorno voće na našem arhipelagu.
Stoljećima su naši preci mendule broštulane imali kao najbolji bonbon.
Prigodan je za dekoraciju svećanog tanjura.
Sastav: mendule, voda, šećer.
|
OLIVA BUCULIN |
Kliknite na sliku za uvećanje. |
Maslina je simbol mira, odanosti i vjernosti, a ulje masline je „tekuće zlato“ koje se koristi u ishrani na razne načine, te kao važan sastojak u medicini. Legende o ljekovitim svojstvima maslinovog ulja sežu daleko u povijest. Mirisi davnina s mukotrpnim radom naših predaka nepce puni maslinovo ulje u buculinu.
Sastav: med, maslinovo ulje, brašno, sol, limunova kora, soda bikarbona, orah, šećer, vanilin šećer.
|
ROZETE |
Kliknite na sliku za uvećanje. |
Rozete su tradicionalni creski kolač. Kolač posebnog izgleda, nalik na ružu. Prigodan za dekoraciju. Tijesto je obogaćeno i punjeno nadjevom od marmelade, kakaoa i oraha.
Sastav: brašno, margarin, šećer, jaja, sol, vanilin šećer, kiselo vrhnje, rum, limunova kora, soda bikarbona, pecilni prašak.
|
SALVIA BUCULINI, KADULJA (KUŠ) MEDENJAK |
Kliknite na sliku za uvećanje. |
Proizveden je od "meda svih medova", izrazito aromatičnog okusa. Cresko - lošinjski arhipelag bogat je kušem, kako ovu biljku naziva lokalno stanovništvo.
Prvi zapisi o ljekovitosti ove "svete biljke" sežu od antičkih vremena. Kadulja je simbol plodnosti, dobrog zdravlja i dugog života.
|
SMOKVA MEDENJAK |
Kliknite na sliku za uvećanje. |
Smokva je plod Mediterana. Još u davna vremena bila je rado viđena voćka na stolovima naših predaka. Nekad kao i danas na razne načine se prerađuje. Smokva simbolizira život, mir, blagostanje i plodnost. Med sa smokvom ljekovita je i hranjiva poslastica.
Sastav: med, brašno, ulje, sol, šećer, limunova kora, soda bikarbona, vanilin šećer, smokva.
|
ŠKANJATA |
Kliknite na sliku za uvećanje. |
Škanjata je tradicionalna poslastica u obliku vjenčića od slatkog dizanog tijesta obogaćenog limunom i narančom. Pekla se u gradskim krušnim pećima kojih je nekad u Cresu bilo 10, a bile su vlasništvo creskih plemića, veleposjednika i trgovaca. Zanat pripremanja se prenosio od majke na kćer jer su ih uglavnom žene pekle, a njih su zvali pećarce. Domaćice su se rado okupljale oko peći jer su tamo ćakulale (pričale) i saznavale sve novosti. Pribor za pripremanje bio je: kopanca (drvena posuda), deska, lopata, raknić (sukno za pokrivanje tijesta) i starguje (željezni strugač). Pekla se kao najfiniji kolač za vrijeme fešta. Creske domaćice uoči blagdana po okolnim selima nosile su na glavi košare pune škanjata koje su prodavale, a radi ravnoteže ispod košare stavljale su posvitek (krpa smotana u krug). Iz zaborava smo ih izvukli da Vas podsjetimo i prikažemo tradiciju našeg otoka.
Sastav: brašno, kvasac, šećer, margarin, sol, jaja, vanilin, limunova i narančina kora, mlijeko, voda, rum.
|